Pewny i bezpieczny transport żywności

Pewny i bezpieczny transport żywności

Jak można zorganizować niecodzienny catering? Jak bezpiecznie transportować żywność w świecie postpandemicznym? Ułatwienia w rolnictwie i przetwórstwie żywności.

Kulinarne szaleństwo

W 2015 roku pobito w Krakowie kulinarny rekord Guinnessa. Ugotowano 8 ton makaronu, który następnie skonsumowali uczestnicy półmaratonu oraz kibice wydarzenia.Kiedy dzisiaj, po doświadczeniu pandemii i ze świadomością wpływu Covid- 19 na organizację imprez publicznych czytamy o takich wydarzeniach, wydają się one zamierzchłą przeszłością. Gdyby jednak uruchomić wyobraźnię i pomyśleć o organizacji szalonego cateringu ośmiu ton spaghetti możemy wyobrazić sobie Kraków zakorkowany setkami dostawczych pasta – wozów.Do przewozu takiej masy jedzenia prawdopodobnie oprócz floty wozów dostawczych potrzebowalibyśmy wykorzystać pudełka plastikowe z przegródkami dostosowane do transportu żywności w ilości tysiąca lub dwóch.

Bezpieczny transport żywności

Transport żywności wymaga odpowiednich standardów higienicznym. Ochrona przed zanieczyszczeniami i utrzymanie czystości jest wymogiem w każdym elemencie dostawczego łańcucha. Pojemniki ażurowe, pudełka plastikowe z przegródkami wykonane z bezpiecznych i trwałych materiałów ułatwiają spełnienie norm dotyczących higieny oraz chronią żywność przed uszkodzeniami podczas transportu.Pojemniki ażurowe dodatkowo gwarantują dostęp powietrza do produktów i tym samym znacznie zmniejszają ryzyko strat w transporcie wielu rodzajów produktów żywnościowych.

Skrzynie wykorzystywane w rolnictwie i przetwórstwie żywności

Skrzynki i tace z tworzyw sztucznych wysokiej jakości powinny być kompatybilne z najnowszymi metodami napełniania, ważenia, przeładunku i mycia produktów żywnościowych.Dzięki zoptymalizowanym tacom i półtacom warzywa i owoce mogą stać się gotowym produktem do sprzedaży detalicznej. Otwory wentylacyjne w plastikowych pudełkach zwiększają cyrkulację powietrza i wpływają na wydłużenie okresu przydatności do spożycia produktów.Dopasowanie skrzynek do przechowywania i transportu żywności do odpowiedniej infrastruktury wykorzystywanej w rolnictwie i zakładach przemysłu spożywczego (np.: instalacje myjące) pozwala zwiększyć oszczędność wody. Odpowiednie parametry ułatwiają składowanie i tym samym pozwalają zaoszczędzić część powierzchni magazynowej.Wykonanie pudełek z materiałów nadających się do recyklingu pozwala wpłynąć na zmniejszenie śladu węglowego.